Sápadt Terror

 2009.04.25. 21:42

Kovács Attila barátom martfűi koncertbeszámolói keltették fel az érdeklődésemet az egri szeszbrigád, a Shapat Terror iránt (köszi Ati, innen is!). Hogy ez pontosan mikor történt, már nem tudom, de elég régen ahhoz, hogy minden bizonnyal az első rajongóik között lehettem. A Látomás az egész világ nótájuk könyörtelenül pofán vágott, és tudtam, hogy „minden ellenállás hasztalan”. Akkor még nem sok közöm volt a southern muzsikákhoz, de ez a délies ízű ős rokk, amit egy csipetnyi grungedzsal fűszereznek, azonnal hatott. Az ének mindig kritikus pont egy banda esetében, de itt „kétség nincs”: Sohi (ex-Polly is Dead) maradandó dallamokat hoz, és teszi ezt úgy, hogy minden szavát elhinni. Na most ha ehhez hozzávesszük, hogy nemcsak jó témákat, de remek dalokat is írnak( a már említett Látomás az egész világ, a baljós Hetedik emelet, a zseniális szövegi megoldású Hobbikert a város közepén, az Egon & Dönci filmből ismert Csigavonal/Vágóhíd), valamint ritka erős koncertbandáról van szó, akkor joggal jelenthető ki, hogy az SHPT párját ritkítja. Mindemellett Sohiban, Gergőben, Atiban és Szabiban megvan a rock & roll jó értelemben vett nemtörődömsége, őszintesége és suttyósága, ami miatt csak a hülye nem látja, hogy ez a zene tényleg a legőszintébb, ami csak belőlük jöhet, és semmi köze a manapság oly divatos, minden hazai háztartás csapjából folyó sztóner-szládzs-szádörn próbálkozásokhoz.

Fura erő tarthatja össze őket(és nemcsak a SHPT-ről, hanem a Kommuna szerveződésről, az egri közösségről is beszélek), aminek bárki részese lehet, hiszen koncertjeik előtt/közben/után Shapaték akármikor vevők egy kis őrületre, szeszelésre(méltán nyerték meg a Kettőnégy Legrészegebb Zenekara díját). Én ezt a fajta közvetlenséget rajtuk kívül még az Egerhez szintén köthető Chief Rebel Angelnél, és a Stonedirtnél éreztem, akikről a következő napokban fogok írni. A zenéléshez pedig csak így lenne szabad hozzáállni. Ha minden jól megy, június körül megjelenik a Shapat Terror lemez, ami remélem, meghozza számukra a megérdemelt elismerést és sikert.

Hosszú soraim után tehát legyen itt a Látomás az egész világ klip, valamint pár link, ahol jobban megismerhetitek őket és a zenéjüket:

shpt.hu

myspace.com/shapatterror

kommuna.org

webcsatorna.hu/page/shapat_terror

 

Címkék: kommuna eger terror szesz shapat shpt

A bejegyzés trackback címe:

https://southern.blog.hu/api/trackback/id/tr301086365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bluevoodoo 2009.04.25. 22:50:44

Ez már azon a pár koncerten is motoszkált,amihez volt szerencsém - az énekes az AIC mellett a Bedlam Inside Ash-sét is elég sokat hallgathatta anno. Nekem valahogy az ő muzsikájukból nem jön át az laza frappáns jelleg,valahogy nem tudom kiverni a fejemből,hogy a szádörnisztikus gitárolást keverték a szítöli énekléssel/életérzéssel.Persze nem rossz,amit csinálnak,de én még mindig várom a Messiást a magyar stoner/doom/sludge mezőnyből. (Wall Of Sleep nagy kedvenc,de ők inkább klasszikus doom,meg Kemencei Balu másik csapata,a Stonedirt,ami meg inkább panterásabb.)

mr.T 2009.04.26. 01:36:02

@bluevoodoo:
Örülök, hogy leírtad ezt, Deni!
Pont ezt respektálom bennük, hogy lazán odaírják a honlapjukra, myspace-re a stoner mellé a grunge-ot, ami tekintve, hogy a szó hallatán a zenekedvelők 90 százalékának nem az AIC, vagy Soundgarden, hanem(negatív értelemben persze)a Nirvana ugrik be(hozzáteszem, mai napig hallgatok Nirvana-t, In utero lemez és az MTV Unplugged nagyon is rendben van), elég merész húzás szerintem, és be is talált ez a szádörn feat szíétöl érzés.
Gabennel beszéltük régen, hogy ezekben a műfajokban nehéz újat mutatni, mert mind a stoner/sludge/doom/southern stílusok túl szűk keretek közé szorítják azok képviselőit. Próbálkozni persze lehet: az SHPT megoldása működhet, de a Stonedirt is jó úton halad a redneck metaljával(első albumuk pörög rendesen nálam).
A Wall of Sleep-től csak az ...And hell followed with him korongot ismerem, ami igazi doom mestermű, de az új számaik, amik myspace-en vannak, nekem picit sablonosnak, túl sabbathosnak tűntek, pedig borítékolni merném, hogy a következő anyaguk is világszínvonalú lesz.
Most azonban szurkolok, hogy a Stereochrist találjon egy megfelelő énekest, és remélem, hogy a Haw is izgalmas, előremutató lemezzel áll elő.
A Messiás kérdését illetően pedig nem lennék meglepve, ha egy előbb-utóbb megalakuló magyar szupercsapat(a'la Down) adná meg rá a választ.

Moose 2009.04.26. 21:40:12

SHPT, Chief Rebel Angel, Stereochrist...na ők faszák. Szerintem a többiek elég unalmasak...
süti beállítások módosítása