In Stereochrist We Trust

 2010.07.10. 14:20

A Stereochrist annak ellenére tudott a hazai southern színtér egyik (ha nem a) legfontosabb alappillérének megmaradni, hogy nincs egy olyan kiadványuk, amin ugyanaz a felállás játszana, és az utóbbi években a róluk szóló hírek többsége sajnos nem egy esetleges új lemezről, hanem sárdobálásról, tagcserékről és a feloszlásról szóltak. Ezért volt nagy öröm számomra is, hogy idén mégis elkészült a harmadik albumuk.

Személy szerint a Dead River Blueson jobban tetszett az ének, Felföldi Peti hangja az én füleimnek jobban passzol ehhez a zenéhez, viszont a Live like a Man, Die as a Godon jobb dalok voltak, így különösen nagy elvárásaim voltak az új, egyszerűen csak III címet viselő albummal szemben. Ugyanakkor volt egyfajta félelem is bennem, mert Hegyi Kolos másik bandájának, a Magma Risenak az első lemeze egyáltalán nem fogott meg…

Nos, amellett, hogy félelmeim alaptalanok voltak, a gödöllőiek alaposan túl is teljesítették elvárásaimat. Megyesi Balázs Rex Brown-féle hangzását eszembe juttató bőgőtémájával indít a lemez, majd utána Kolos és Binder Gazsika is belekezd a málházásba. Az amúgy mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez a lemez a zenészszekción nem vérezhet el: Kolos játéka az első hangjairól felismerhető, Balázs pedig végig betonbiztosan alapoz Gazsika nem egyszer kétlábgépes témáival tarkított feszes, de egyben húzós dobolásához. A hangzást is nagyon eltalálták, egyértelműen ez a Stereo lemez dörren meg eddig a legjobban, bár ez mit sem érne jó számok nélkül (itt pedig mind nagyszerű, bár az első demók alapján eléggé féltem a When You Climb Over the Wall up the Laddertől, lemezen azonban mégis tetszik :)).

Külön egyébként nem fogom elemezni a dalokat, mivel annak a híve vagyok, hogy az albumokat egészben érdemes kóstolgatni majd megemészteni. Legyen elég annyi, hogy a tíz tétel egyfajta folyamatos sodrása a lassan hömpölygő doomos témáknak, akusztikus elszállásoknak, gyors, konkrét, thrashes riffeknek, arcbamászó, délies harmóniáknak, a fogós, mégsem elcsépelt szövegeknek és remek énektémáknak, s mindezt sokszor áthatja valami északi komorság is, de a lemez mégis pozitív kicsengésű. Peti szövegei és dallamai nemzetközi szinten is kiemelkedőek és messze túlmutatnak az ebben a műfajban megszokott sablon megoldásokon; egyszerűen minden szavának súlya van. Kerek, egységes lemez lett, mely azonnal üt, de ugyanakkor sokszori hallgatásra sem válik unalmassá, köszönhetően a szövegeknek, amikbe tényleg érdemes beleásnia magát az embernek.

Örüljünk együtt, hogy a banda nem esett bele az egyik számukban is megénekelt önismétlés hibájába: a Sztereokrisztus mert újítani, és ezzel egyértelműen egy új, és szerintem legerősebb korszaka kezdődhet meg számára. A III pedig legyen ne csak számukra, de stílustól függetlenül a többi hazai metal bandának is etalon: lemezt csak így érsemes kiadni, töltelékszámok és üresjárat nélkül.

A közeljövőben várható a Stardrive énekes Cselényi Csabival kiegészült Wall of Sleep új lemeze is, és ha hinni lehet a híreknek, talán még idén érkezik Makó Dávid új bandájának(ahol szerintem ő igazán otthonra lelt, félelmetesen működik élőben a zenekar), a Haw névre hallgató igáslónak is az első lemeze. Délies ízekből tehát nem lesz hiány, és remélhetőleg ez a blog is újraindul majd, talán kicsit komolyabb, kicsit szebb formában.

Linket természetesen nem kaptok, a lemez 2000 Ft-ért megvásárolható a boltokban vagy a bandán keresztül is megrendelhető:

www.stereochrist.com/

www.myspace.com/stereochrist

Legvégül pedig egy kis érdekesség, nem bírom nem kitenni(a második Stereo, valamint a  (szintén zseniális) norvég Sahg közelgő lemezének borítója) :)

Címkék: metal of iii stereochrist doom mood sleep haw wall southern

A bejegyzés trackback címe:

https://southern.blog.hu/api/trackback/id/tr962142848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu/ 2010.07.12. 09:01:43

Hát a SAHG lemezt már rohadtul várom én is.
süti beállítások módosítása